Levi Strauss

In het straatbeeld komt u tegenwoordig overal spijkerbroeken tegen. Maar wist u al dat de spijkerbroek reeds heel lang bestaat? In deze blog vindt u het interessante verhaal achter de spijkerbroek. Al vanaf de tweede helft van de 19e eeuw wordt de spijkerbroek gemaakt.

Op dat moment was de spijkerbroek nog geen mode statement, maar fungeerden ze als werkbroek. Ene meneer Levi Strauss is in 1847 naar America verhuisd om daar goud te gaan zoeken.

Het bleek dat het voor goudzoekers belangrijk was om tijdens het werken een broek te dragen van een zeer stevige stof. De eerste exemplaren zijn gemaakt van zeildoek maar al snel stapte hij over op een ander materiaal.

Dat was een stevige katoenen keper: Serge de Nîmes. Deze naam verbasterde in de loop van de tijd naar denim.

Jacob Davis

De spijkerbroeken van Levi Strauss waren en erg populair onder de goudzoekers. Ze konden wel tegen een stootje en waren erg slijtvast. Er was slechts één probleem.

Wanneer men aan het werk is en veel beweegt, kan er nogal eens spanning ontstaan op bepaalde plekken waardoor er scheuren ontstaan. Bijvoorbeeld bij de broekzakken.

Jacob Davis heeft hier de oplossing voor gevonden. Hij verstevigde de zakken op de hoekjes met klinknagels. Dat werkte prima en in de loop van de tijd is dit juist een van de kenmerkende zaken voor een spijkerbroek geworden.

Levi Strauss & Company

Levi Strauss richtte een bedrijf op waarin zijn kleding werd gemaakt, namelijk Levi Strauss & Company. Dit bedrijf was gevestigd in San Francisco en in eerste instantie werd dan ook alleen hier kleding geproduceerd.

De kleding werd steeds populairder en in 1920 opende een tweede fabriek in Indiana. Later verspreide de populariteit van de spijkerbroek zich verder over de wereld. Pas in 1965 volgende de productie van spijkerbroeken in Europa en Azië.

Inmiddels zijn er meer merken die spijkerbroeken maken, waaronder enkele bekende merken als Armani en Versace.