Spijkerbroek voor iedereen

Een spijkerbroek is een must in elke kledingkast. Deze broeken zijn zo enorm populair dat iedereen er vast wel een of meerdere exemplaren van heeft. Ook al bestaan er veel verschillende modellen, ze hebben allemaal iets gemeen.

Ze zijn namelijk allemaal gemaakt van spijkerstof. Dat wordt doorgaans denim genoemd. Het is een zeer sterke katoenen keperstof. Uniek voor spijkerbroeken zijn de zakken die zijn verstevigd met behulp van een soort metalen klinknagels.

Bluejeans

Het meest kenmerkende aspect van spijkerbroeken is de stof waarvan ze gemaakt worden. De stof wordt geweven van katoenvezels. Speciaal aan de manier van weven is dat de draden van de inslag wit zijn terwijl de draden waarmee geweven wordt blauw zijn gekleurd.

Bij het ontstaan werd er voor het kleuren van de draden een bepaalde verfsoort gebruikt, namelijk bleu de Gênes. Aangezien deze naam wat moeilijk was, verbasterde die al snel en werden de broeken in de volksmond bluejeans genoemd.

Hoe komt de spijkerbroek aan zijn populariteit?

In Nederland werden vanaf ongeveer 1950 voor het eerst spijkerbroeken gedragen. In eerste instantie werden ze gebruikt als werkkleding. De eerste winkel die in ons land begon met de verkoop van spijkerbroeken als gangbare kleding was Vet uit Alkmaar.

In de jaren ’60 is de spijkerbroek pas echt populair geworden. Dit komt omdat bekende acteurs deze broeken gingen dragen in de films waarin ze speelden. John Wayne droeg ze in zijn Cowboy films.

Andere beroemdheden die regelmatig in een spijkerbroek werden gezien waren James Dean, Elvis Presley en Marilyn Monroe. Het publiek wilde toen natuurlijk ook dergelijke broeken gaan dragen. dit gold zowel voor mannen als vrouwen.

Er is een tijd geweest dat spijkerbroeken vooral gedragen werden door een speciale doelgroep, namelijk de nozems van de jaren zestig. Langzaam maar zeker raakte het steeds normaler om een spijkerbroek te dragen. Dit is uitgegroeid tot de populariteit die de spijkerbroek tegenwoordig heeft.