Levi Strauss

Levi Strauss
Blog

Levi Strauss

Levi Strauss

In het straatbeeld komt u tegenwoordig overal spijkerbroeken tegen. Maar wist u al dat de spijkerbroek reeds heel lang bestaat? In deze blog vindt u het interessante verhaal achter de spijkerbroek. Al vanaf de tweede helft van de 19e eeuw wordt de spijkerbroek gemaakt.

Op dat moment was de spijkerbroek nog geen mode statement, maar fungeerden ze als werkbroek. Ene meneer Levi Strauss is in 1847 naar America verhuisd om daar goud te gaan zoeken.

Het bleek dat het voor goudzoekers belangrijk was om tijdens het werken een broek te dragen van een zeer stevige stof. De eerste exemplaren zijn gemaakt van zeildoek maar al snel stapte hij over op een ander materiaal.

Dat was een stevige katoenen keper: Serge de Nîmes. Deze naam verbasterde in de loop van de tijd naar denim.

Jacob Davis

De spijkerbroeken van Levi Strauss waren en erg populair onder de goudzoekers. Ze konden wel tegen een stootje en waren erg slijtvast. Er was slechts één probleem.

Wanneer men aan het werk is en veel beweegt, kan er nogal eens spanning ontstaan op bepaalde plekken waardoor er scheuren ontstaan. Bijvoorbeeld bij de broekzakken.

Jacob Davis heeft hier de oplossing voor gevonden. Hij verstevigde de zakken op de hoekjes met klinknagels. Dat werkte prima en in de loop van de tijd is dit juist een van de kenmerkende zaken voor een spijkerbroek geworden.

Levi Strauss & Company

Levi Strauss richtte een bedrijf op waarin zijn kleding werd gemaakt, namelijk Levi Strauss & Company. Dit bedrijf was gevestigd in San Francisco en in eerste instantie werd dan ook alleen hier kleding geproduceerd.

De kleding werd steeds populairder en in 1920 opende een tweede fabriek in Indiana. Later verspreide de populariteit van de spijkerbroek zich verder over de wereld. Pas in 1965 volgende de productie van spijkerbroeken in Europa en Azië.

Inmiddels zijn er meer merken die spijkerbroeken maken, waaronder enkele bekende merken als Armani en Versace.

Spijkerbroek man
Blog

Spijkerbroek voor iedereen

Spijkerbroek voor iedereen

Een spijkerbroek is een must in elke kledingkast. Deze broeken zijn zo enorm populair dat iedereen er vast wel een of meerdere exemplaren van heeft. Ook al bestaan er veel verschillende modellen, ze hebben allemaal iets gemeen.

Ze zijn namelijk allemaal gemaakt van spijkerstof. Dat wordt doorgaans denim genoemd. Het is een zeer sterke katoenen keperstof. Uniek voor spijkerbroeken zijn de zakken die zijn verstevigd met behulp van een soort metalen klinknagels.

Bluejeans

Het meest kenmerkende aspect van spijkerbroeken is de stof waarvan ze gemaakt worden. De stof wordt geweven van katoenvezels. Speciaal aan de manier van weven is dat de draden van de inslag wit zijn terwijl de draden waarmee geweven wordt blauw zijn gekleurd.

Bij het ontstaan werd er voor het kleuren van de draden een bepaalde verfsoort gebruikt, namelijk bleu de Gênes. Aangezien deze naam wat moeilijk was, verbasterde die al snel en werden de broeken in de volksmond bluejeans genoemd.

Hoe komt de spijkerbroek aan zijn populariteit?

In Nederland werden vanaf ongeveer 1950 voor het eerst spijkerbroeken gedragen. In eerste instantie werden ze gebruikt als werkkleding. De eerste winkel die in ons land begon met de verkoop van spijkerbroeken als gangbare kleding was Vet uit Alkmaar.

In de jaren ’60 is de spijkerbroek pas echt populair geworden. Dit komt omdat bekende acteurs deze broeken gingen dragen in de films waarin ze speelden. John Wayne droeg ze in zijn Cowboy films.

Andere beroemdheden die regelmatig in een spijkerbroek werden gezien waren James Dean, Elvis Presley en Marilyn Monroe. Het publiek wilde toen natuurlijk ook dergelijke broeken gaan dragen. dit gold zowel voor mannen als vrouwen.

Er is een tijd geweest dat spijkerbroeken vooral gedragen werden door een speciale doelgroep, namelijk de nozems van de jaren zestig. Langzaam maar zeker raakte het steeds normaler om een spijkerbroek te dragen. Dit is uitgegroeid tot de populariteit die de spijkerbroek tegenwoordig heeft.

Spijkerbroek pasvorm
Blog

Door de rekken de spijkerbroek niet meer kunnen zien

Door de rekken de spijkerbroek niet meer kunnen zien

Elke kledingzaak heeft ze wel in hun assortiment opgenomen: de spijkerbroeken. Het is dan ook zo’n beetje de meest gedragen broek ter wereld dus er is altijd veel vraag naar. Er zijn zelfs winkels die specifiek gewijd zijn aan de spijkerbroek.

Stapt u een willekeurige kledingzaak binnen en meestal vindt u daar dan ook een complete sectie van de winkel die is besteed aan de spijkerbroek. Het zijn er zoveel dat het soms nog wel eens moeilijk kan zijn om een geschikte te vinden want waar moet u immers beginnen met kijken?

Perfecte pasvorm

Uiteraard heeft het natuurlijk ook zijn voordeel dat er zoveel keuze aan spijkerbroeken is. Voor elke stijl is er wel een geschikt exemplaar te vinden. De verschillende modellen zorgen er ook voor dat er altijd wel een type broek is dat perfect bij uw lichaam past.

De pasvorm van een spijkerbroek wordt met name bepaald door de hoogte van de tailleband in combinatie hoe wijd de pijpen zijn. Het basis model van de spijkerbroek is de 5 pocket jeans. Deze broek kenmerkt zich door 5 zakken.

Twee aan de achterkant, twee grote steekzakken aan de voorkant en een klein extra zakje in de zak rechtsvoor. Hebt u altijd al willen weten waar dat kleine zakje voor is? Dat werd vroeger gebruikt om een zakhorloge in te dragen.

Verschillende pasvormen

Er bestaan zeer veel verschillende types spijkerbroeken, met elk hun eigen pasvorm. We pikken er hier een aantal uit. Wie kent de skinny jeans niet? Dit is een spijkerbroek die goed aansluit aan de benen en waarbij de pijpen smaller toelopen aar de enkel toe.

Voor het draagcomfort wordt deze broek vaak gemaakt van stretch stof. De straight cut spijkerbroek kenmerkt zich door pijpen die recht naar beneden lopen. Deze jeans kan bij elke gelegenheid gedragen worden.

Bij de vrouwen is de bootcut jeans populair. De jeans past mooi om de heupen en vanaf de knie loopt hij wijdt uit naar beneden.

Spijkerbroek
Blog

Wat is het meest gedragen kledingstuk?

Wat is het meest gedragen kledingstuk?

De spijkerbroek… iedereen heeft er wel enkele in zijn of haar garderobe liggen. Het is dan ook niet voor niks een van de meest gedragen kledingstukken in de westerse wereld. Vandaar dat er in deze blog eens wat extra aandacht aan spijkerbroeken wordt besteed.

In alle soorten en maten

Aangezien spijkerbroeken zo graag gedragen worden zijn ze in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Zo is er voor iedereen wel een spijkerbroek te vinden die perfect past, ongeacht je lichaamstype.

Het verschil in de verschillende typen spijkerbroeken zit hem voornamelijk in de hoogte van de tailleband en de wijdte van de broekspijpen. U kunt kiezen voor het standaard 5-pocket model, maar er is veel meer mogelijk.

Enkele voorbeelden van specifieke pasvormen zijn de skinny jeans, de tapered jeans, de bootcut jeans of de low rise spijkerbroek met een lage tailleband. Wilt u met uw kleding een bepaalde look bereiken, dan kiest u voor een spijkerbroek die perfect bij die kledingstijl past.

Voor elke gelegenheid

Een spijkerbroek is eigenlijk in elke situatie wel te dragen. Voor in uw vrije tijd neemt u een sportieve broek. Uiteraard kunt u kiezen voor de standaard kleur blauw, waarschijnlijk een wat opvallende kleur blauw. Of misschien kiest u wel voor een lichter kleurtje wit of zandkleurig.

Dat staat lekker zomers en vooral in de lente en zomertijd zijn deze dan ook volop te verkrijgen. Gaat u voor netjes of misschien wilt u zelfs een wat zakelijke uitstraling, dan is er meer dan genoeg keuze uit nette spijkerbroeken.

Over het algemeen zijn de nette spijkerbroeken uitgevoerd in een donkere kleur blauw, of zelfs in het zwart. Ook houdt je rekening met de schnitt. Voor een nette gelegenheid wilt u natuurlijk niet in bijvoorbeeld een baggy spijkerbroek aan komen zetten.

denim jeans
Blog

De geboorte van de canvas spijkerbroeken

De geboorte van de canvas spijkerbroeken

Zoals veel mensen weten is de spijkerbroek in eerste instantie gemaakt om als werkbroek te fungeren. Rond 1850 trokken er veel mensen naar Amerika om daar het geluk te vinden met goud te zoeken. Zo ook Levi Strauss.

Helaas zat het goud hem niet mee en was hij van plan om daar weer te vertrekken. Het doek van zijn tent, een bruin canvas, had hij niet meer nodig en een collega goudzoeker vroeg hem daar een broek voor hem van te maken.

Dat bleek een schot in de roos te zijn. Goud zoeken is zwaar werk, zowel voor de zoeker als voor zijn kleding. De broek van Levi Strauss bleek onverwoestbaar en al snel kreeg hij meer verzoeken om broeken te maken.

De zakken van de broeken bleken echter niet zo onverwoestbaar en moesten verstevigd worden. Dit werd gedaan door op de hoeken klinknagels te gebruiken. En zo zijn de eerste spijkerbroeken geboren.

De ontwikkeling door de jaren heen

De broeken van Levi Strauss wonnen aan populariteit en er was steeds meer vraag naar. Op een gegeven moment is het canvas vervangen door een blauw denim. Het zo kenmerkende materiaal voor de spijkerbroek.

In de loop van de jaren werd de broek al lang niet meer gezien als een werkbroek en werd hij ook als vrije tijdskleding gedragen. Pas na de tweede Wereld Oorlog kwam de spijkerbroek over naar Europa en werd ook daar erg populair.

Ook eerst als werkbroeken maar in de jaren ’60 begon de broek ook in de vrije tijd aan populariteit te winnen. Vooral jongeren wilden niet meer altijd rondlopen in nette kleding en gingen steeds vaker een spijkerbroek dragen.

Situatie nu

Tegenwoordig is de spijkerbroek niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Laat staan uit uw kledingkast. Bij wie vind u niet een of meerdere exemplaren in de garderobe?

Elke kledingzaak biedt kleding in spijkerstof aan. Er is keuze uit tal van verschillende modellen, kleuren en washings. Werkelijk iedereen kan dus wel een spijkerbroek naar zijn of haar keuze vinden.

Stoere spijkerbroek
Blog

Nederland koploper qua spijkerbroeken

Nederland koploper qua spijkerbroeken

Hoewel je het misschien niet direct zou verwachten is Nederland een van de grote spijkerbroekenlanden ter wereld. Niet alleen worden er, net als in de rest van de westerse wereld enorm veel spijkerbroeken gedragen, maar ook is ons land een van de trendsetters op het gebied van jeans.

Ons land herbergt namelijk een aantal bekende merken op het gebied van spijkerbroeken. Deze worden over de hele wereld gedragen. Er zijn wereldwijd zelfs duizenden winkels die deze merken in hun collectie hebben opgenomen. De kleding wordt door iedereen gedragen, onder andere door beroemdheden waardoor deze kleding nog meer in de belangstelling komen te staan.

Over welke merken hebben we het dan? Hieronder volgt een overzichtje hiervan.

G-Star

G-Star mag zichzelf het bekendste jeansmerk van onze bodem noemen. De jeanslijn van dit merk wordt G-Star Raw genoemd. G-Star onderscheid zich van andere merken door het gebruik van rauwe denimstof, uitgevoerd in industriële kleuren.

Denham

Hoewel het bedrijf nog niet zo lang bestaat wordt het nu al gezien als een potentieel grote speler in de wereld van de jeans. Er wordt zelfs al voorzichtig gezegd dat Denham een serieuze concurrent voor het merk G-Star zal worden.

Denham kenmerkt zich door het logo, dat is namelijk een schaar. De kleding van Denham maakt een mooie combinatie van moderne jeans trends met traditioneel vakmanschap.

Gsus Industries

Gsus Industries bestaat sinds 1993 als reactie op de toen geldende modetrend. De ontwerpers kozen ervoor kleding te maken die meer bij hunzelf lag in plaats van te volgen wat populair is.

Gsus valt op doordat er vaak aparte stoffen gebruikt worden voor de kleding. Bovendien worden er geen vanzelfsprekende kleurencombinaties gemaakt.

Kuyichi

Wie had ooit gedacht dat ontwikkelingsorganisaties iets met kleding deden? Solidaridad doet dat dus wel. De reden hiervoor was omdat er te weinig wordt gedaan aan de slechte omstandigheden van de medewerkers in de kledingindustrie.

Vandaar dat er een duurzaam kledingmerk is opgezet, de kleding wordt gemaakt op basis van soja, boomschors en gerecyclede PET-flessen. Het resultaat: originele en prachtige denim kleding.

Scotch & Soda

Scotch & Soda is een modemerk dat een tweede leven heeft gekregen in 2001. Na de herstart  in dat jaar is er het een en ander over een andere boeg gegooid en zijn er verschillende lijnen binnen het merk ontstaan. Zo ook Scotch Stijl dat zich kenmerkt door opvallende denim kleding.

Spijkerbroek feest
Blog

Past uw spijkerbroek bij de gelegenheid?

Past uw spijkerbroek bij de gelegenheid?

Wie wel eens is gaan winkelen voor een spijkerbroek is erachter gekomen dat er enorm veel varianten van bestaan. Dat is fijn want zo vind u altijd wel een broek die u goed past.

En niet onbelangrijk, een broek die goed past bij de gelegenheid waarbij u hem wilt dragen. Betreft het een nette, officiële gelegenheid dan is een donkere spijkerbroek in een eenvoudiger model prima geschikt terwijl de broek in uw vrije tijd best wat opvallender van model en kleur mag zijn.

Basismodel

De meest simpele variant van de spijkerbroek is de 5 pocket jeans. Dit wordt dan ook gezien als het basismodel voor de spijkerbroek. Deze broek beschikt over een vijftal zakken, twee aan de achterkant, twee steekzakken aan de voorkant en een extra klein zakje eveneens aan de voorkant. Dit model kan werkelijk altijd.

Welke modellen zijn er?

Andere populaire modellen voor de spijkerbroek zijn de volgende: skinny jeans, tapered of slim fit jeans, straight cut jeans, boyfriend jeans, baggy jeans, bootcut jeans, wide of flared jeans, low rise jeans en de high rise jeans. Een moderne pasvorm is de skinny jeans.

Bij een dergelijke spijkerbroek zijn de pijpen nauw sluitend om de benen en lopen deze naar de enkel smaller toe. Een andere naam voor de straightcut jeans is de regular fit jeans. Dit is een klassiek model spijkerbroek die netjes om de heupen zit en waarvan de broekspijpen recht naar beneden lopen.

Met name mannen dragen dit type broek graag. Momenteel is de tapered of slim fit spijkerbroek erg populair. Het boven gedeelte zit comfortabel, net als een regular jeans. Naar de enkels toe loopt hij echter smal toe. Een variant spijkerbroek die ruim om de benen valt en laag op de heupen gedragen wordt is de boyfriend jeans en is speciaal voor dames.

De baggy jeans draagt dezelfde stijl uit maar wordt dan door mannen gedragen. De bootcut jeans sluit boven netjes aan om het lichaam om vanaf de knie wijd uit te lopen. De flared jeans lijkt hierop, maar lopen de pijpen al vanaf de heupen wijder uit.

Tenslotte hebben we nog de low rise cut en de high rise cut, waarbij de taille respectievelijk laag en hoog boven de heupen valt.

Stapel spijkerbroeken
Blog

Hebt u ook zeven spijkerbroeken?

Hebt u ook zeven spijkerbroeken?

Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat de spijkerbroek een van de populairste, zo niet het meest populaire, kledingstuk is dat er bestaat. Als men gaat kijken naar hoeveel spijkerbroeken er verkocht en hoeveel inwoners ons land heeft, dan komt het erop neer dat iedereen ongeveer zeven spijkerbroeken in zijn bezit heeft.

Bluejeans met spijkertjes

Een spijkerbroek is vernoemd naar de klinknagels waarmee de zakken van de broek zijn verstevigd. Dit lijkt een beetje op spijkertjes. Van oudsher werd de spijkerbroek vanwege de stevigheid van de stof vooral gedragen als werkbroek. Een werkbroek moet natuurlijk tegen een stootje kunnen en dat geldt ook voor de zakken. Om te voorkomen dat de zakken inscheuren werden er klinknagel gebruikt.

Vandaar ook dat zo goed als alle spijkerbroeken zijn voorzien van deze bevestiging. Dat is tenslotte het meest karakteristieke voor een spijkerbroek, uiteraard samen met de kleur van de stof. Een klassieke spijkerbroek zal daarom altijd blauw van kleur zijn. Spijkerbroeken worden ook wel jeans genoemd, een afkorting van bluejeans dat verwijst naar de kleur.

Verschillende wassingen

Een spijkerbroek krijgt vanuit de fabriek vaak een wassing mee waarmee een bepaalde uitstraling moet worden gecreëerd. Een vaak toegepaste wassing is de stone wash. Tijdens het productieproces wordt de jeans gewassen met bimstenen.

Deze stenen hebben een ruw oppervlak en tijdens het wassen schuren deze de stof op. Bij een dirty wassing wordt de broek na het stone wassen over geverfd. Een spijkerbroek met een used of sandblasted wassing krijgt een gedragen uitstraling doordat er tijdens de wassing slijtplekken op de stof ontstaan.

De broek wordt gezandstraald zodat er op een gewenste plek, bijvoorbeeld op de knieën, slijtplekken worden gecreëerd. De moustache wassing zorgt ervoor dat er een soort snor te zien. deze snor komt op een natuurlijke wijze tevoorschijn wanneer er door het dragen vouwen in de broek ontstaan. Bij de wassing wordt dit effect door middel van zandstralen bereikt.

X