De geboorte van de canvas spijkerbroeken

Zoals veel mensen weten is de spijkerbroek in eerste instantie gemaakt om als werkbroek te fungeren. Rond 1850 trokken er veel mensen naar Amerika om daar het geluk te vinden met goud te zoeken. Zo ook Levi Strauss.

Helaas zat het goud hem niet mee en was hij van plan om daar weer te vertrekken. Het doek van zijn tent, een bruin canvas, had hij niet meer nodig en een collega goudzoeker vroeg hem daar een broek voor hem van te maken.

Dat bleek een schot in de roos te zijn. Goud zoeken is zwaar werk, zowel voor de zoeker als voor zijn kleding. De broek van Levi Strauss bleek onverwoestbaar en al snel kreeg hij meer verzoeken om broeken te maken.

De zakken van de broeken bleken echter niet zo onverwoestbaar en moesten verstevigd worden. Dit werd gedaan door op de hoeken klinknagels te gebruiken. En zo zijn de eerste spijkerbroeken geboren.

De ontwikkeling door de jaren heen

De broeken van Levi Strauss wonnen aan populariteit en er was steeds meer vraag naar. Op een gegeven moment is het canvas vervangen door een blauw denim. Het zo kenmerkende materiaal voor de spijkerbroek.

In de loop van de jaren werd de broek al lang niet meer gezien als een werkbroek en werd hij ook als vrije tijdskleding gedragen. Pas na de tweede Wereld Oorlog kwam de spijkerbroek over naar Europa en werd ook daar erg populair.

Ook eerst als werkbroeken maar in de jaren ’60 begon de broek ook in de vrije tijd aan populariteit te winnen. Vooral jongeren wilden niet meer altijd rondlopen in nette kleding en gingen steeds vaker een spijkerbroek dragen.

Situatie nu

Tegenwoordig is de spijkerbroek niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Laat staan uit uw kledingkast. Bij wie vind u niet een of meerdere exemplaren in de garderobe?

Elke kledingzaak biedt kleding in spijkerstof aan. Er is keuze uit tal van verschillende modellen, kleuren en washings. Werkelijk iedereen kan dus wel een spijkerbroek naar zijn of haar keuze vinden.