Hebt u ook zeven spijkerbroeken?

Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat de spijkerbroek een van de populairste, zo niet het meest populaire, kledingstuk is dat er bestaat. Als men gaat kijken naar hoeveel spijkerbroeken er verkocht en hoeveel inwoners ons land heeft, dan komt het erop neer dat iedereen ongeveer zeven spijkerbroeken in zijn bezit heeft.

Bluejeans met spijkertjes

Een spijkerbroek is vernoemd naar de klinknagels waarmee de zakken van de broek zijn verstevigd. Dit lijkt een beetje op spijkertjes. Van oudsher werd de spijkerbroek vanwege de stevigheid van de stof vooral gedragen als werkbroek. Een werkbroek moet natuurlijk tegen een stootje kunnen en dat geldt ook voor de zakken. Om te voorkomen dat de zakken inscheuren werden er klinknagel gebruikt.

Vandaar ook dat zo goed als alle spijkerbroeken zijn voorzien van deze bevestiging. Dat is tenslotte het meest karakteristieke voor een spijkerbroek, uiteraard samen met de kleur van de stof. Een klassieke spijkerbroek zal daarom altijd blauw van kleur zijn. Spijkerbroeken worden ook wel jeans genoemd, een afkorting van bluejeans dat verwijst naar de kleur.

Verschillende wassingen

Een spijkerbroek krijgt vanuit de fabriek vaak een wassing mee waarmee een bepaalde uitstraling moet worden gecreëerd. Een vaak toegepaste wassing is de stone wash. Tijdens het productieproces wordt de jeans gewassen met bimstenen.

Deze stenen hebben een ruw oppervlak en tijdens het wassen schuren deze de stof op. Bij een dirty wassing wordt de broek na het stone wassen over geverfd. Een spijkerbroek met een used of sandblasted wassing krijgt een gedragen uitstraling doordat er tijdens de wassing slijtplekken op de stof ontstaan.

De broek wordt gezandstraald zodat er op een gewenste plek, bijvoorbeeld op de knieën, slijtplekken worden gecreëerd. De moustache wassing zorgt ervoor dat er een soort snor te zien. deze snor komt op een natuurlijke wijze tevoorschijn wanneer er door het dragen vouwen in de broek ontstaan. Bij de wassing wordt dit effect door middel van zandstralen bereikt.